Fahami Selamat Hari Jadi Secara Tersirat

Fahami Selamat Hari Jadi  Secara Tersirat…Kita semua sangat suka dengan hari jadi.Kita sambut dengan gembira.Anak-anak lagi seronok dan teruja.Namun ada pergertian yang mesti kita fahami dengan sejelasnya-jelas  berkaitan hari jadi.Jom teruskan pembacaan.


Tak perlu susah.Tak perlu nak pening cari,Saya akan huraikan serba sedikit kenyataan ini.

Sejujurnya saya tidak kisah sangat kepada hari jadi.Apa yang merisaukan saya cuma hari meninggal.Kalau meninggal dunia kita akan berpisah dengan orang tersayang,harta benda dan apa sahaja yang bersifat material atau sebagainya.

Ketika hari jadi  kita sibuk untuk membuat persediaan..Kita betul-betul bersedia untuk meraikan hari lahir.Kita beli hadiah,kek dan mengadakan jamuan terutama kepada anak-anak atau kepada pasangan yang bercinta.

Cuma kadang-kadang kita langsung tidak bersedia dengan kedatangan hari meninggal.Sebenar benarnya hari meninggal la kita membuat persediaan yang rapi.Saya tidak berniat untuk pesimis.Itu kenyataan yang teramat sukar untuk kita nafikan.

Apa persediaan untuk hari meninggal.Maaf untuk bercakap perkara ini.KIta bersedia kerana kita bijak dan faham bahawa dunia tidak semuanya kekal abadi.

Tidak boleh tidak.Terpulang kepada apa-apa kepercayaan.Yang pasti dan mutlak bahawa kematian atau ajal pasti datang.Kita tidak tahu bila.Mungkin sebelum kita menyambut hari jadi atau selepas hari jadi nanti.

Persediaan utama ialah mencarum dalam takaful.Dengan takaful kita boleh mewariskan aset mudah cair kepada waris dengan pelaksaan hibah.

Tak meninggal dunia pun (sekiranya belum ajal) kita ada sumbangan untuk orang lain.Kita dapat pahala kerana dalam takaful ada konsep Tabarru (derma/sedekah) kepada waris para peserta yang telah tiba masanya iaitu Hari Meninggal.

Ingatkan dalam minda kita semua bahawa hidup bukan untuk dunia semata-mata.Hidup ini adalah jambatan ke akhirat.

Jadi alangkah bagusnya kalau kita berbakti semasa hidup dengan caruman takaful.Setelah meninggal dunia kita meninggalkan pula sumber pendapatan kepada mereka yang masih hidup.OK atau tak ok nilai diri kita kepada pihak waris
.


[nota admin]

Oleh demikian sangat wajar kita memahami selamat hari lahir Jawapannya .Jika demikian maksudnya jomla kita sembang-sembang melalui www.wasap.com/01134646975.


p/s : Peluang untuk shopping di Lazada boleh diperolehi di JOM SHOPING10 ulasan

Allahu...
Bila baca artikel ni, lahir keinsofan dalam diri. Ye la, zaman sekarang ni, dari budak kecik sampai orang dewasa semuanya sibuk kejar hiburan sampai kadang-kadang soal lahir dan kematian pun boleh jadi benda gurauan.

Ye ramai yang bersiap sedia untuk sambut hari lahir, namun tak ramai persiapkan amalan dan senjata untuk hadapi saat kematian.

Semoga Allah ampunkan hambanya. Ameen

Cara yang bagus untuk lihat sambutan hari lahir dari perspektif yang berbeza.

Itu la adakalanya saya tak melompat sangat bila nak sambut hari lahir.. lebih kalau meraihkannya dengan membelanjakan dengan boros..

Tapi yang bagusnya ia boleh membuatkan kita sentiasa beringat dan beringat. itu la pentingnya mencarum dengan takaful

semoga menjadi iktibar kepada kita semua..

tahu tak pe bro..hehehe

terima kasih atas perkongsian....

betul tu.. hari meninggal @ mati yang sepatutnya kita sediakan dengan bekal yang secukupnya.. bukan hari jadi...tersentuh sangat dengan tulisan diatas..

sama-sama daun keladi..

lain kali datang la lagi..

saya rasa bersalah juga ada..nak buat macamana..dah realitinya begitu

Selamat Hari Jadi mengingatkan kita tentang mati sebenarnya, itulah makna yang tersirat. Apakah dengan umur yang Allah kurniakan sudah cukup amalan yang dibawa ke sana. Sama-sama kita renungkan

hehehe..bagus la kalau ada yang mudah faham


EmoticonEmoticon