Belajar Buat Blog

Belajar Buat Blog.Bina blog tak susah.Pengisian blog itu yang mencabar dan perlu kepada disiplin iaitu kemahiran belajar buat blog.Selain itu mesti ada minat yang mendalam kerana menulis blog memerlukan artikel yang ditulis dari hati ke hati.

Sekiranya ada teknik salin dan tampal lain cerita la pulak.Kerja mudah namun tidak memberi memberi kepuasan kepada jiwa.Orang akan marah lagi ada jika kita tidak memberi kredit dan backlink kepada penulis asal.

Belajar Buat Blog

Dalam artikel ini HB nak berkongsikan dua perkara supaya para blogger yang baru atau bakal blogger boleh menjadikan blog mereka menarik dan tersendiri.Seterusnya boleh menjana duit sampingan setiap bulan.

Blog Jana Pendapatan

Jika dah rezeki pasti boleh menjadikan blogger sebagai kerjaya utama yang dibanggakan oleh diri sendiri dan orang lain.Apa yang penting blog memberi manfaat kepada masyarakat dalam penyampaian ilmu dan informasi.

Sebagai blogger yang dah berkecimpung dalam dunia blogging sejak tahun 2012 memang wajar HB untuk berkongsikan perkara ini.Namun tidak bermakna HB seorang yang pakar dan hebat dalam bidang blogging.

Blog menjadi menarik jika ditulis dengan gaya bahasa yang tersendiri.Nak tulis panjang boleh.Nak tulis pendek pun tak ada masalah.Yang penting mesej sampai dan pembaca terhibur untuk membacanya.

Sebelum menulis blog, para blogger mesti banyak membaca agar banyak idea dan bahan penulisan juga menarik.HB sendiri, misalnya suka membaca blog kawan-kawan seperti blog Tuan Anuar iaitu www.coretannuar.com

Belajar Buat Blog dari Platform Percuma

Blog adalah platform peribadi untuk kita mengetengahkan jenama,idea dan perkongsian ilmu dengan orang lain.Kekadang perkara yang sama namun ditulis dan diulas dengan cara tersendiri menjadikan ia ada aura yang hebat.Kunci utama untuk menjadi blog menjadi gempak ialah keunikan persembahan dan gaya yang tersendiri.

Ciri-ciri ini dapat dinilai dari template,domain,tagline,headbanner dan pelbagai lagi.Malah kemesraan penulis blog sendiri yang rajin menjawab komen dan membalas blogwalking telah meletakkan blog kita semakin gempak dengan erti kata yang sebenarnya.

Para blogger sangat wajar untuk menulis blog dengan ayat dan idea yang asli.Tidak boleh menggunakan teknik tampal dan salin secara bulat-bulat.Orang akan tahu dan maruah blogger itu sendiri akan jatuh dibawah tapak kaki..

Sekiranya blogger dan bakal blogger ingin mendalami ilmu blog agar boleh menghasilkan blog menjadi gempak boleh muat turun ebook secara percuma dalam pautan dibawah:

{nota admin}



Artikel ini penyertaan HB untuk Contest SEO bertajuk Belajar Buat Blog. Contest ini turut disertai oleh ( akan dikemaskini )

    1. calrasepatrick.blogspot.com dapat bayaran RM30
    2. nonasani.blogspot.my dapat bayaran RM30
    3. missobsesi.blogspot.my dapat bayaran RM30
    4. sayidahnapisah.com dapat bayaran RM30
    5. mommyfiqa.com dapat bayaran RM30
    6. bloggerlelaki.com dapat bayaran RM30
    7. ciklapunyabelog.blogspot.my dapat bayaran RM30
    8. dianarashid.com dapat bayaran RM30
    9. susahsenangblogger.com dapat bayaran RM30
    10. at-tarmizi.blogspot.my dapat bayaran RM30
    11. myideakini.com dapat bayaran RM30
    12. amirkhalis.blogspot.my dapat bayaran RM30
    13. sayabukancikgu.com dapat bayaran RM30
    14. messarah.blogspot.my dapat bayaran RM30
    15. jangan-bukak.blogspot.my dapat bayaran RM30
    16. fadzirazak.com dapat bayaran RM30
    17. heroborneo.com dapat bayaran RM30
    18. nikkhazami.com dapat bayaran RM30
    19. misztrex.blogspot.my dapat bayaran RM30
    20. ummizarra.com dapat bayaran RM30
    21. infopelajar2u.com
    22. sabreehussin.com
    23. topseofriendly.blogspot.my
    24. ummiseri.com
    25. saidila.com
    26. qiyasaad.com
    27. kataubaid.com
    28. belajarbuatblogpercuma.wordpress.com
    29. iuzira.com
    30. hiburansabah.com
    31. heroborneo.com
    32. nasitambah.com
    33. aynorablogs.com
    34. ohtiptop.com
    35. jebengotai.com
    36. sensasi2020.com
    37. sayaazieera.blogspot.my
    38. jambubatublog.com
    39. adibsite.com
    40. sishawa.blogspot.my
    41. cikilamenari.blogspot.my
    42. alongxp.com
    43. elihjapahar.com
    44. jiesusanos.com
    45. sianangbumaya.com
    46. bagiblogger.blogspot.com
    47. vitamin-cerdik.com
[nota admin]

Belajar buat bukan proses sehari dua.Boleh mengambil masa berbulan-bulan atau bertahun-tahun lamanya.

Yang pentimg sekali ada kesabaran dan minat yang mendalam dalam bidang blog.Semoga artikel Belajar Buat Blog memberi faedah kepada pembaca,

Google Ping

38 ulasan

Good luck untuk contest bro..ebook ni amat berguna utk mereka yg nak belajar buat blog

yep, copy paste tak syok baca.

karangan sendiri jugak yang best hehe

Nice info, good luck dgn contest seo ni ye..

Salam perkenalan.. blogwalking dan done follow blog ni. :)

Semoga berjaya dalam contest ini.

Salam perkenalan daripada saya hiburansabah.com

bagus utk newbie

berbaloi buat blog.

Memang setuju , owner blog yang ramah dengan tukang komen biasanya buat aku suka pergi blog dia.

semoga berjaya..hehe

terima kasih bro..bagi support yang hebat

terima kasih...aamiin.

Wah....semakin ramai yang dah ada blog sendiri. Gunakan blog sebaik-baiknya untuk kebaikan orang ramai.

Moga berjaya bro...

Semoga berjaya buat otai HB :)

terima kasih..dan sama-sama kita berjaya

terima kasih dan saya tidak mengharap percapaian yang terlalu tinggi..

ya..salam perkenalan dan terima kasih kerana follow blog ini

terima kasih dan salam perkenalan juga..

ya..betul tu..sangat bagus untuk Newbie

samalah..komen yang dijawab dan suka blogwalking lagi tu

yalahkan...copy and paste sama dengan ciplk idea orang lain

aamiin dan terima kasih tuan

baguslah tuan..persaingan sengit namun sihat

saya tak rasa macam otai la

Ramainya yang tulis pasal belajar buat blog ni ye .. harap dapatlah ranking yang baik supaya ramai tahu bagaimana nak buat blog yang betul

saya rasa ramai yang berjaya dapat ranking yang baik dalam contest tersebut

Datang dari segmen yang sama. salam kenal dan selamat maju jaya dalm bidang blogging :D

Samalah dan berharap kita semua terus sukses dalam hidup ini..

Ya moga dengan ebook tersebut dpt mmbantu orang dalam menghasilkan sebuah blog.

betul tu...semoga memberi manfaat kepada mereka yang memerlukan

terima kasih kerana memberi sokongan

Semoga berjaya tuan Hero Borneo

aamiin dan terima kasih..


EmoticonEmoticon