Belajar Buat Blog Jadi Gempak

Belajar Buat Blog Jadi Gempak…Sejujurnya untuk buat blog mudah sahaja.Tidak perlu kos yang sangat tinggi.Boleh dikatakan buat blog semudah membina akaun Facebook.Cuma cabaran terbesar membina blog ialah konsisten untuk menulis kandungan supaya menarik dan gempak.

Untuk buat blog jadi gempak memerlukan teknik dan kemahiran tertentu.Jangan risau kemahiran dan teknik ini boleh diperolehi secara percuma juga dan ada juga yang berbayar sama ada bengkel atau seminar.
Jika untuk cepat mahir bina blog disarankan belajar dengan master atau sifu dalam bidang ini.Mereka dulu perlu belajar dan mengambil masa yang sangat lama .Ilmu boleh diperolehi dari mana-mana sahaja.Yang penting biak untuk mensesuaikan ilmu dan minat yang kita ada.
Berikut adalah ciri-ciri blog yang gempak.Lain orang lain pandangannya.

1.Ada niche yang bagus

Niche ialah cabang blog yang kita ingin hasilkan.Niche keluarga tentunya hal-hal yang berkaitan dengan keluarga,anak anak dan sebagainya.Ada niche yang pelbagai dalam blog.Terpulang kepada pemilik itu sendiri.

2.Template laju yang mesra SEO

Template memain peranan yang penting juga.Template ya ng menarik akan  memyebabkan pembaca datang berkali-kali tanpa jemu.Malah kelajuan loading template dan mesra SEO turut membantu blog menjadi gempak.

3.Artikel yang asli

Otai-otai blogger selalu menyatakan kandungan artikel adalah raja.Pembaca yang sudi datang ke blog kita memang ingin mencari maklumat dan panduan untuk menyelesaikan masalah mereka
Ternyata blog akan jadi gempak jika ada tiga ciri-ciri yang dinyatakan itu ada dalam blog.Sungguh pun begitu kita masih perlu untuk belajar secara sistematik untuk membina.Antaranya boleh belajar dari ebook yang dihasilkan oleh rakan blogger www.coretananuar.com



{nota admin}



Artikel ini penyertaan HB untuk Contest SEO bertajuk Belajar Buat Blog. Contest ini turut disertai oleh ( akan dikemaskini )
  1. calrasepatrick.blogspot.com 
  2. nonasani.blogspot.my 
  3. missobsesi.blogspot.my
  4. sayidahnapisah.com 
  5. mommyfiqa.com
  6. bloggerlelaki.com 
  7. ciklapunyabelog.blogspot.my
  8. dianarashid.com 
  9. susahsenangblogger.com
  10. at-tarmizi.blogspot.my 
  11. myideakini.com
  12. amirkhalis.blogspot.my 
  13. sayabukancikgu.com
  14. messarah.blogspot.my 
  15. jangan-bukak.blogspot.my
  16. fadzirazak.com
  17. heroborneo.com
  18. nikkhazami.com
  19. misztrex.blogspot.my
  20. ummizarra.com 
  21. infopelajar2u.com
  22. sabreehussin.com
  23. topseofriendly.blogspot.my
  24. ummiseri.com
  25. saidila.com
  26. qiyasaad.com
  27. kataubaid.com

Google Ping

27 ulasan

makin ramai join contest ni.. good luck!

semakin ramai maka semakin sengit..tu yang bagusnya

Wahh hebat juga blog Tuan Hanafi dari Borneo. Suka dengan saingan sengit lagi sihat, sekurang-kurang kita tahu di mana kelemahan blog kita yang sedia ada. So dari situ kita boleh perbaiki apa yang patut di masa akan datang. Good luck

Hihihi saya pun nak tergolong dalam blog gempak juga lah :D

Semoga berjaya HB.

tuan boleh tahu ilmu seo dari blog pemenang seo yang lepas-lepas

semangat yang bagus tu...semoga tercapai impian buat blog gempak

Pergh..xsmpat jadi 20 peserta terawal join contest ni..gud luck bro hanafi..

Sampai sekarang ni, saya masih keliru. Adakah blog copy paste dan autoblog tu adalah benda yang sama? Kalau HB ada idea, mohon ulas sikit ya

Alhamdullilah...kita rezeki juga tu

rasanya saya pun belum ada idea tuan..

wah ramai juga dah join ni...alhamdullilah
semalam baca ebook anuar marsid ni...mmg best la
lagi2 untuk newbie mcm saya.

Siapakah pemenang SEO yang lepas-lepas tu? Tak tahu sangat bab ni sbb buat blog sekadar suka-suka jer :)

seronok baca ....contest seo dapat membuka lebih ruang kepada blogger untuk saling kenal mengenali dan menguji kemampuan diri sendiri ...terima kasih kerana sudi singgah di blog saya

alamak taiko sudah join ini contest laa...kita belum setup apa2 lagi nie...adoii tahniah2 bro... :)

Ingat lepas makan2 besar tahun baru cina bleh move sesuatu utk contest seo ini... :)

smoga berjaya ye kpd smua pserta.. :D bkan sng nk main SEO ni.. huhu

p/s : hi... sy dtg blogwalking dan sy dh follow blog comel awk ni.. hope awk sudila juga follow blog baru sy ye.. :D ty..
banyak info menarik yang saya kongsikan di www.1001petua.com .. InsyaAllah, awk pasti tak kan menyesal.. :D

Semoga berjaya.

Mohon tunjuk ajar blogger baru seperti saya ;-) . Salam perkenalan...

Harap semakin ramai blogger yang memiliki blog gempak:).. Semoga berjaya Tuan HB

Tak sangka ya, kita berbicara lagi di Contest SEO Belajar Buat Blog untuk mencari pemenang entri power SEO.

Agaknya orang yang sama ke jadi pemenang?

Semoga berjaya bro Hanafi yang sentiasa aktif dengan blog heroborneo.

terima kasih dan kalau ada masa lebih ..saya suka singgah kat blog orang

alamak saya pulak belum baca..masih sibuk dengan dengan dunia offline

blog bro lagi hebat tu...

Terbaik tips! niche tu sangat penting.

Semoga berjaya.

salam perkenalan dn terima kasih


in shaa Allah nanti kita berkerjasama

semoga berjaya..hehe


EmoticonEmoticon