Semua Manusia Berpotensi Untuk Berjaya

Semua Manusia Berpotensi Untuk Berjaya…HB sedar dan akur bukan mudah untuk memahami perkara ini.Dalam pada itu izinkan HB berkongsikan satu idea menarik pada pagi sewaktu HB pulang dari mengerjakan solat fardu subuh dari masjid.Entah mengapa tiba-tiba sahaja terlintas idea untuk menyatakan bahawa semua manusia berpotensi untuk berjaya.

kredit : lagosconvo.com

Pemahaman mudah untuk kita ialah Allah Maha Adil dan Maha Penyayang.Setiap makhluk ciptaanNya sudah dibekalkan dengan beberapa potensi untuk berjaya.Ingat bukan untuk gagal,kecewa,sedih atau menyalahkan Tuhan.

Setiap orang.Tidak terkecuali sudah dianugerahkan satu atau lebih kebolehan untuk digunakan mencapai kejayaan.Biarpun tidak sama namun dasarnya sama iaitu memberi hasil kejayaan.Sudah pasti kejayaan juga tidak sama.Ada yang besar,hebat,tersohor maupun terbilang.Ketentuan ini bersandarkan kemahuan dan pemikiran masing-masing.

Kejayaan besar perlu usaha berganda.Tindakan luarbiasa dan doa sungguh-sungguh.Kejayaan kecil seperti bangun sahur tetap dikira kejayaan.Ada orang yang belum atau tidak ada kesempatan untuk bangun sahur.Jadi teori mudahnya bangun untuk bersahur adalah kejayaan buat diri sendiri.

Timbul persoalan dalam minda.Bagaimana nak berjaya?Bagaimana nak mencapai cita-cita?Bagaimana nak mengapai impian supaya menjadi kenyataan.Penyelesaian ada pelbagai.Cara yang paling berkesan ialah menggikuti jejak orang terdahulu yang sudah berjaya.Ia dinamakan konsep mentor mentee.Belajar untuk meniru kejayaan dan kaedah yang sudah terbukti dari mentor .Pesan HB ikut seminar dan tutorial secara serius.Baca buku mereka.Tontoni Youtube mereka.HB percaya kalian gampang berjaya seperti mentor kalian.

Selepas itu letakkan fokus dan bentuk satu tabiat yang hebat dalam 21 hari.HB sarankan untuk membaca satu artikel HB yang bertajuk ‘Cabaran 21 Hari Berjaya Dilaksanakan”.Permulaan untuk berjaya ialah ada satu tabiat yang hebat.Jika tabiat itu dikekalkan maka HB percaya kalian bisa berjaya.Dalam erti kata yang lain boleh berjaya dengan cemerlang.Mungkin boleh dimulakan dengan kejayaan kecil sebelum bergerak ke kejayaan yang lebih besar.

[admin]

Sekali lagi HB buat penegasan bahawa semua kita ada potensi untuk berjaya,Ada potensi nak jadi apa-apa yang kita mahukan.Jangan melihat potensi orang lain dahulu sebelum memahami potensi diri sendiri terlabih dahulu.Misalnya berjaya sebagai telco netwoker yang mempunyai pandapatan pasif seperti di pautan RAHSIA PENDAPATAN PASIF

Sekian.Salam ceria dan moga bermotivasi selalu.

22 ulasan

Betul tu, mesti tau apa yg hndk dicapai, baru dpt fokus. Dan pencapaian mesti jg seimbang - kalau x, jadi mcm kebanyakan org2 kaya, duit byk tapi x bahagia.

betul tu,potensi itu harus diasah, kalau dah diasah baru akan dapat berjaya....buat dan buat

Betul, kena tahu NAK apa dan FOKUS

itulah yang kasihannya

betul dan tidak dinafikan

ya...itu yang sebaiknya

Betul tu... fokus tu penting... lakukan dgn yakin, in shaa Allah... pasti sukses!!... :)

Yezza.. semua berpotensi untuk berjaya.. attitude kita sahaja yang menentukannya..

Entri yang menarik...saya temui laman web ini dari forum luar. hebat cerita perkongsian & pengalaman. saya akan mengesyorkan laman web ini untuk kawan-kawan saya di luar sana.

kena banyak tuntut dan cari ilmu selain aplikasinya dalam kerja . jangan sombong dan kena berani serta positif ... sedekah jgn lupa ...

setuju, kena tahu apa kita mahu, fokus dan strategi bagaimana untuk berjaya

kita kena tetapkan hati kita untuk berjaya.. istiqomah utk berusaha

terima kasih tuan..bagi sokongan moral.

pendapat kita samakan...bestnya

terima kasih tuan..bagi sokongan

tips tambahan ini pun tak kurang hebatnya

in shaa Allah saya hadam nasihat ini sebaik yang boleh

aamiin dn itu yang terbaik

.kenali diri sendiri dulu, baru tahu apakah potensi sebenar kita

fokus 'tidak goyah' insya allah pasti akan berjaya

proses nak mengenali diri tu ramai juga yang tak tahu

betul..jangan sekali goyah!


EmoticonEmoticon