Cerita Di Sebalik Gambar Siri 21

Gambar ini menerangkan keadaan musim Equinox yang telah melanda Malaysia dan negara-negara yang berada di kawasan .khatulistiwa.Suhu akan turun naik hingga 40 darjah Celsius.Ini boleh menyebabkan penyahhidratan dan strok matahari atau strok haba.Fenomena ini adalah disebabkan oleh matahari terletak secara langsung di atas garisan khatulistiwa.

Sila pastikan semua orang termasuk diri kalian terhidrat. Setiap orang perlu mengambil kira-kira 3 liter air setiap hari. Pantau tekanan darah semua orang sekerap yang mungkin. Ramai yang mungkin mendapat strok haba. mandi dengan air sejuk sebagai sekerap yang mungkin.Kurangkan pengambilan daging dan lebihkan buah-buahan & sayur-sayuran.Strok haba adalah sangat berbahaya. Letakkan lilin yang tidak digunakan di luar kawasan rumah atau kawasan terdedah. 

Jika lilin boleh cair, ianya betul-betul di tahap yang bahaya.Sentiasa letakkan baldi  air separuh penuh di ruang tamu dan di setiap bilik untuk mengekalkan suhu kelembapan.Rumah yang ada aircond rasanya tak perlu buat.

[admin]

Informasi ini HB petik dari group Whatsapp.Ternyata kejadian alam begini boleh kita ambik iktibar bahawa panas di dunia masih sikit.Namun panas diakhirat kelak jauh lebih dahsyat dari itu.Persoalannya sudahkah kita bersedia.Jika belum bila lagi nak bermula?

Sekian salam ceria dan jumpa lagi.

14 ulasan

memang panas sekarang ni, gara2 equinox

Rumah kami, langsir sentiasa tutup untuk pastikan haba panas tu tak sampai ke dalam rumah, tak pasang aircond, guna kipas saja

Bukan saja kena minum air yang mencukupi. Di samping tu, membuat senaman buat 30min sampai 60min tiap hari pun amat penting untuk badan yang sihat dan kuat.

Memang panas skrg ni. Pastikan minum air yang cukup dan sebolehnya kurangkan aktiviti luar

wow.. info menarik ni.. kena banyak minum air yang mencukupi

sbb terlalu panas, mggu lps sy skt kepala.... aduhhh mmg x thn...

udara cukup tak..kalau tak de pengudaraan yang baik tak boleh juga

senaman amat penting untuk kesihatan

kalau selalu kat rumah best juga..main dengan anak-anak dan pasangan masing-masing..

ada hikmahnya tu.

tulah yang sepatutnya bro..

mungkin kena strok haba tu....lain kali berhati-hati la ye..

Tempat saya memang tengah sgt panas... malam pun haba panas tu masih ada...

guna aircond tuan..pasang kuat-kuat


EmoticonEmoticon