3 Kategori Untuk Orang Optimis

Dalam membicarakan soal kejayaan ada satu perkara yang tidak boleh diabaikan.Perkara tersebut ialah optimis.Dalam istilah yang mudah difahami optimis merujuk kepada seseorang yang berfikiran positif.Dalam minda mereka sudah tersimpan dan tertanam kepercayaan bahawa setiap kejadian ada hikmah.Lebih hebat lagi kerana hikmah yang mereka selalu fikirkan ialah perkara baik.positif dan terbaik.Mereka tergolong dalam orang hebat untuk ujian yang hebat.


Ada 3 kategori untuk orang optimis ini.Mereka memandang setiap kesukaran dan cabaran itu kepada tiga dimensi.Mari  HB kongsikan untuk pembaca semua.HB merasa bersalah seandainya kalian rasa tidak faham.Namun perayalah bahawa orang optimis akan buat-buat faham kalau mereka tidak faham.Yang itu HB sekadar bergurau.

1.Melihat kesukaran akan tetap berakhir

Mereka tidak kecewa.Mereka kuat semangat untuk menghadapi apa jua cabaran yang mendatangi hidup mereka.Sudah pasti mereka yakin bahawa bagaimana sukar dan sulitnya cabaran hidup yang dialami tetap akan berakhir juga.Mesti ada noktah yang bersimpul dengan kebaikan.Sebab itu mereka tidak akan lemah semangat.

2.Memahami kesukaran bersifat keadaan

Oleh itu mereka yakin bahawa kesukaran demikian mesti dihadapi.Tidak mungkin dihindari walau berat mana sekalipun.Mereka tabah.Mereka bertanggungjaawab dan mereka bersedia untuk menghadapi sebarang kemungkinan.Sebab mereka yakin bahawa kesukaran adalah sifatnya keadaan.Jangan mengalah kepada keadaan tetapi sebaliknya mampu menguasai keadaan dengan bijak dan matang.

3.Menilai kemampuan diri

Orang optimis akan sentiasa muhasabah diri.Mereka menilai kekuatan dan kemampuan diri dari sudut dalaman dan luaran.Jika mereka mempunyai kelebihan dalam pengurusan maka fokus itu akan lebih ke situ.Orang optimis mampu menghadapi cabaran tersebut dengan cara demikian.Mereka sentiasa mengkaji sebab dan akibat.Mereka boleh mengeksploitasi potensi diri untuk berdepan dengan cabaran dan dugaan.

[admin]

HB memahami untuk menjadi orang yang optimis tidaklah sesukar mana.Ia perlu dilatih dan dibentuk dengan cara pemikiran.Jika cara pemikiran kita mampu berubah maka perubahan pasti juga berlaku.

Perkara ini boleh dilakukan jika sentiasa mencuba.Misalnya mencuba jana pendapatan melalui talian telco terbaharu ini >>>Program Penjimatan Wafymobile

Bak kata Datuk Alif Syukri Terlajak Laris “ Bila gagal…Cuba lagi dan cuba lagi..Sampai bila?…Sampai berjaya!!!


Sekian sahaja.Salam motivasi dan semoga ceria selalu.

18 ulasan

Ya betul tu....segalanya kena positif...paling penting minda kena sentiasa update....sentiasa positif...x dapat duit hari ni kena cuba dan cuba hingga berjaya...jgn mudah mengalah...buang sifat mudah putus asa..

terima kasih tuan..saya suka cara tuan berfikir..terbaik gitu

Nak jadi lebih optimis, ia boleh dilatih dan boleh datang sama ada menerusi pengalaman lalu dan juga pengamalan ilmu

Ya sama sama tuan...sya berblogging dari tahun 2007...jenuh belajar...masa tu segalanya kena beli...smpai cara nk buat blog pn kena beli ebook...tpi sekarang ni mudah....teenage skrg buat tutorial diblog mereka percuma je...

ilmu yang susah biasanya terpaksa kena bayar...

siapa yang boleh datang sendiri itu bagus sebenarnya

Wah ini muantappp sekalu, ini akan saya jadikan motivasi dan introveksi diri saya.

Raihanah Ahmad delete 11:00

minda yang optimis membantu kita untuk lebih berjaya

Saya nak jadi orang optimis la macam ni...
Think positive and menuju suksess.
Thanks HB

menarik untuk dibaca ni

ho..ho...terima kasih atas penghargaan sebegitu

ya..betul sangat tu..

kalau macam tu..baguslah..think positive banyak manfaatnya

ho..ho..terima kasih bro

Semoga kita semua tergolong dikalangan org2 yg optimis dan sukses... aamiin..

tips motivasi untuk sentiasa berfikiran positive dan tidak mudah berputus asa

aamiin dan itu yang terbaik tuan

ya..saya setuju sangat tu


EmoticonEmoticon