Mengapa Stress Bahaya Kepada Otak

Mengapa Stress Bahaya Kepada Otak…Semua orang ada mengalami stress.Terpulang pada individu tersebut sama ada menerima stress dengan cara positif atau negatif.Namun kepada mereka yang menerima stress dengan negatif maka bahaya kepada otak kita.

 

Berikut ialah alasan yang HB boleh kongsikan kepada pembaca.Semoga pendedahan ini memberi pencerahan minda.Pastinya HB berharap agar ia memberi manfaat kepada semua.

 

Hilang selera makan adalah kesan langsung daripada stress.Ada juga yang stress tetapi selera bertambah.Namun dalam entri ini HB hendak mengupas secara ringkas bahawa kurang makan akibat stress.

 

Ia menyebabkan kekurangan nutrien yang boleh diserap oleh otak.Lama kelamaan fungsi otak sebagai organ yang mengawal keseluruhan badan turut terjejas.

 

otak manusia

 

Antara nutrien tersebut ialah

 

1.Besi

 

Kurang zat besi menyebabkan pengaliran oksigen ke otak turut berkurangan.Akibatnya badan menjadi lesu dan kurang memberi fokus kepada apa juga aktiviti yang hendak kita lakukan.

 

2.Magnesium

 

Kurang magnesium menyebabkan seseorang menderita sindrom insommia.Sindrom ini adalah sukar untuk tidur atau kekurangan tidur malam.

 

3.Kalium

 

Kesan kekurangan nutrien ini menyebabkan kemurungan dan menjejaskan fungsi jantung.Lama kelamaan penyakit lain juga yang datang.

 

4.Zink

 

Kekurangan zink dalam sistem badan akan menyebabkan sistem imun meleset.Jadi amat mudah seseorang itu mengalami demam dan sebagainya.

 

5.Littium

 

Kesan nyata dari kekurangan littium ialah pengurangan rembesan hormon serotonin.Hormon ini adalah pengutus kimia untuk memberi ketenangan dan emosi negatif.Jika kurang littium maka kesan kemurungan akan berpanjangan

 

 

[admin]

 

Nampak tak bagaimana stress bahaya kepada otak.Kesan langsung ialah kurang selera makan atau mempunyai tabiat makan yang teruk.Hanya pemakanan dan corak pemakanan yang sihat boleh membantu menghadapi stress dalam hidup ini.

 

Pesan HB mudah sahaja.Walaupun kita stress jangan abaikan aspek pemakanan sihat.Lebih baik jangan stress.Itu yang terbaik.

 

Paling penting juga ambil nutrien tambahan melalui suplimen yang biasanya boleh dibeli melalui pengedar Shaklee atau Jemaah Bisnes Denaihati.

 

Jika stress tidak dapat juga diatasi dengan cara biasa HB galakkan kalian  mencuba perubatan alternatif seperti hipnosis.Maklumat berkaitan hipnosis boleh dibaca dalam blog Panduan Hipnosis.

 

Sekian.Salam ceria dan jumpa lagi.

16 ulasan

Sebab tu MV tak boleh tinggal Bcomplex dan lain-lain nutrien untuk otak...takut stress dan menjadi pelupa

Bapa kepada segala penyakit ialah stress...

hari2 saya mesti ambil bcomplex, ostematrix dan lain2 untuk elak stress

Meditation/solat is always the best method to relief stress.

Kalau x boleh jugak, kekadang kita kena vibratekan fizikal kita. Pakai kasut and pegi jogging!

Saya bole di katenya seorang yg periang tapi pada masa yg sama jugak saya bole cepat stress...tapi stress saya dlm kelompok yg lagi berlawan...bila stress saya suka makan... T_T

stress memang bahaya untuk kesihatan..

apa ibu kepada segala penyakit tuan

wow..sudah complete untuk elak stress.

jogging juga memang best tuan

ini dah kes terbalik..stress dan jadi kuat makan..

Catatan kesihatan yang sangat berguna :)

Meditasi, bertenang, tarik nafas dalam-dalam, hembus. Stress perlu diuruskan dengan baik. :)

Nasib baik dah jadi member shaklee :)

tahu tak pe...he..he..


EmoticonEmoticon