Ummiseri.com Kini Dalam Blog Review

Ummiseri.com Kini Dalam Blog Review…Blog ini dimiliki oleh seorang pensyarah Politeknik yang dikenali sebagai Puan Seri Akmad.Mempunyai 2 orang cahaya mata dan kini menetap di Negeri Sembilan.Dengar cerita pernah berguru dengan pakar Wordpress di Malaysia iaitu Bro Eizil dari Akedemi Denaihati.Jom kita baca apa pandangan HB tentang blog beliau.

ummiseri

Pandangan pertama blog ini memang awesome.Jujur dan bukan bodek.Sebab pemilihan warna yang sama dan sedondon dengan citarasa HB sendiri.HB suka yang simple dan bukan yang berwarna warni.Tak taulah pulak dengan pandangan rakan-rakan yang lain.

Blog ummiseri.com berpengkalan di Wordpress.Satu platform yang cukup digemari oleh ramai blogger otai dan profesional seluruh dunia.Umum mengetahui ada sedikit kos mengguna Wordpress kerana domain dan hosting perlu dibayar secara tahunan.

1.Template

HB suka template yang digunakan.Simple dan mudah.Puan Seri menggunakan template Dynamic News yang responsive dan mesra SEO.Untungkan kalau guna Wordpress.Memandang HB pernah terjah blog ini menggunakan telefon pintar dan laptop maka tiada kelemahan yang ditemui.Memang terbaik.Template ini turut diserasikan dengan saiz huruf yang sedap mata membaca.Awesome.

2.Widget

Ternyata penggunaan widget dalam blog ummiseri.com sangat minimal.Bagi HB tak ada masalah.Widget wajib ialah Google Plus agar menampakkan autoriti pemilik blog.Selain itu beliau turut memasang widget Recent Post,Recent Comment dan ruangan untuk Ping Blog.Bagi HB ia memang dah cukup.Jika nak advance boleh tambah widget Top Commenter atau Facebook Fanpage.Itu terpulang kepada pemunya blog.

3.Warna

Penggunaan warna bergantung kepada kehendak dan citasa pemilik blog itu sendiri.Memandangkan blog ummiseri.com berlatar belakang warna putih sahaja maka HB sarankan cari warna yang sesuai dengan niche blog beliau iaitu supliment kesihatan.Jika kekalkan dengan warna putih pun masih ok.HB tetap suka.Bab warna ini sifatnya terlalu subjektif.

4.Kelajuan

Jika pengguna internet mengguna isyarat 3G dan ke atas apa nak risau.Memang laju punya.Jika banyak gambar yang tak compress memanglah lambat loading.Lebih lebih lagi kalau gambar tersebut mempunyai resolusi piksel yang tinggi.Untuk blog ummiseri.com HB tak de komplen memang laju.HB dapat tahu melalui template yang digunakan tu.

5.Keunikan

Agak lama juga HB nak fikir apa keunikan blog ini.Tagline dan banner tak buat.Jadi tak nampak sangat.Bahasa memang cantik.Bukan jenis yang gila-gila.Akhirnya HB memutuskan bahawa pemilik blog ini seorang yang bersemangat gigih dan luarbiasa untuk belajar blog.Nak tahu tak?Beliau merupakan pelajar kelas wordpress akademi denaihati yang sanggup mengusung PC dan bukannnya laptop ke kelas tersebut.

[admin]

HB membuat blog review untuk ummiseri.com sebagai satu pembelajaran untuk HB sendiri.Jauh dalam sudut hati HB untuk menyatakan HB adalah otai atau pakar dalam dunia blog.HB lebih banyak kekurangan sebenarnya.

HB masih belajar seni penulisan agar mampu menyampai mesej dengan jelas dan mudah difahami.

Kepada Puan Seri Akmad maafkan HB kerana teguran dan komen yang mungkin terasa dihati.Maafkan sekali lagi.

Segmen blog review adalah tugasan sukarela ahli-ahli Best Blogger Network.Siapa yang sudi boleh buat dan giliran seterusnya ialah blog yeopmaz.com.

Nak join group Whatsapp Best Blogger Network jomlah sertai sekarang kerana tempat terhad.Sila Whatsapp HB sendiri di talian +6011-38-228-381 atau tuan Kamil di talian +0613-999-5015

Sekian.Salam motivasi dan jumpa lagi.

53 ulasan

Tahniah Seri sebab jadi orang pertama direview blog..jujur sungguh HB memberi pendapat...

Terbaik... dan tahniah keoada blog ummiseri.com. Semoga akan sentiasa berjaya.

dah lupa2 ingat pernah ke ummiseri ke tidak
harap2 ada kesempatan untuk menjenguk

ya..saya tulis dengan hati yang jujur

ya..itulah juga yang saya harapkan..

lama tak jenguk boleh lupa juga tu..

Tahniah Ummieseri kerana blog beliau diulas panjang lebar oleh seorang yang cukup berpengalaman dalam bab template dan theme blog jenis wordpress.

Blog jenis wordpress sukar nak cari kelemahannya.

Terbaik review daripada MrHanafi.

Wah...hebat la ummiseri...i follow

Wahhh, best nya ummiseri di review oleh blogger hebat...

Nanti Zumal nak terjah blog Ummiseri pula ^-^

Satu review yang menarik dari abang besar kita ini... Memang terbaik blog Ummiseri.

Tahniah...Ummiseri bole dikira one of the otai WP..setuju dengan HB tentang pemilihan warna

salam kenal blog Etuza pesona..semoga suka klik blog ini terim kasih

Review yang lengkap mrhanafi. Saya pun memang suka dengan blog ummiseri ni sebab blog dia kemas je

simple je kan blog puan seri...


blog cpt jer loading mmg pembaca suka msuk..

Tahniah ummiseri..

bagus nya..jujur dalam review..

lepas nieh aku pun nk letak g+ dlm blog aku

Terima kasih tuan kamil

Betul tu..blog yang bagus untuk do follow

Ho..ho..saya sebetulnya bukan blogger hebat la..kalau blogger cikai tu boleh la.

Blog ini best untuk di terjah...

Terima kasih bro cal

Warna susah sikit nak komen.

Ya tuan..ada masa nanti saya singgah

He..he..tak la lengkap sngt tu

Simple namun menarik

Kurang iklan memang laju..

Tahniah pd blog ummiseri dan HB juga
Bg Putih mmg org suka baca

nice review :) ... bukan sekadar review yang +ve je, kekurangan blog pun ada review sekali

masing-masing guna template mesra SEO nampaknya ... termasuk HB, kipidap :)

Nanti nak singgahlah kat blog ni.
Good review HB.

hehe sama kelas ngan saya haritu. :D

bagusnya buat review. at least empunya blog boleh check balik apa yang OK dan apa yang tidak untuk blog beliau..kadang2 kita sendiri dah rasa OK tapi sebenarnya KO.

Banyak yang boleh MV belajar untuk betulkan blog sendiri...

Blog pun nampak profesional. Memang sesuai untuk niaga blog tu

letak google plus penting tu..

untuk kesempurnaan ada pro dan kontra

sekarang blog wajib mesra SEO..

betul tak apa yang saya katakan tentang dia..

sejujurnya berat nanti yang review blog orang..sebab blog sendiri tak lah sebaik blog yang kena review terutama sentuh tentang bab kelemahan

Theme apa yang telah digunakan ya?

Sama sama kita belajar

Theme wordpress yg free tu

asalam Hanafi..rupanya tuan sedang Review blog teman lain kan...hebat sekali tahnia kpda blog dan blogger yang mendapat perhatian ni..tahnia

Wsalam..nak kena review boleh joint BBN..tuan

nak jln2 juga ke blognya ...

review yang bagus.. :)

silakan sambil berkenalan..


EmoticonEmoticon