Hikmah Kad Prabayar Kena GST

Hikmah Kad prabayar  kena GST…Isu hangat.Secara logiknya tak best kalau beli kad prabayar kena GST.Sekarang ini macam-macam  barang dah kena GST.Sikit-sikit kena GST.Beli air kosong yang dibotolkan pun dah kena GST jika beli di kedai besar-besar.Kedai runcit tak tau la pulak.

telefon

Sebelum ini ada ura-ura yang hendak mengecuali GST pada kad prabayar selepas 1 Mei 2015.HB menarik nafas lega.Ada kegembiraan sementara.Rupa-rupanya tidak.Harapan palsu yang HB terima.Hati agak kecewa.Namun bawa bersabar dan terus berdoa agar rezeki diberkati sebagaimana rezeki oleh para Sahabat Nabi iaitu Abdurrahman bin Auf.

Sekarang HB tak nak fikir sangat barang-barang yang boleh dikecualikan GST lebih-lebih lagi kad prabayar.Tumpuan HB nak menambahkan pendapatan sebanyak 60 peratus setiap bulan.Lagi bagus.Kalau dah tercapai banyak perkara yang HB boleh lakukan.Boleh menulis blog dan blogwalking dengan rasa gembira.

Jika ditinjau dengan sudut yang lebih mulus halus tidak wajar kad prabayar dikenakan GST.Rata-rata pengguna adalah mereka yang berpendapatan rendah.Gaji tak sampai RM1000.Namun terpaksa juga guna telefon kerana ia satu keperluan untuk menghubungi seseorang yang tersayang.

Dalam pada itu ramai juga golongan muda yang kini masih bersekolah atau di pusat pengajian tinggi merupakan pengguna talian telefon untuk data internet.Mereka bukan ada pendapatan tetap.Ada yang masih mengharap dana dari pinjaman PTPTN,ibubapa dan duit side income.

Mesej dalam botol yang ingin HB sampaikan di sini ialah bebanan kos hidup terpaksa golongan marhaen tanggung.Golongan kaya raya sebaliknya boleh mengelak diri dan terus mengumpul kekayaan sebanyak yang boleh.Kalau begitu senarionya HB nak jadi orang kaya juga la.

HB faham ada yang berfikiran kalau dah miskin buat apa pun tetap miskin.Sebenar tak begitu.Kaya itu satu pilihan.Miskin juga satu pilihan.Namun jika dah berusaha,berdoa dan berikhtiar sehabis daya untuk kaya tetapi tetap juga miskin maka itu adalah qadak dan qadar untuk kalian.

Kesimpulan dari admin,

Sekarang HB sedar bahawa hikmah kad prabayar kena GST mudah sahaja.Nak tahu hikmahnya jomlah layari >>>>> Groupsbest.net

16 ulasan

Untuk elak terbeban topup bergst kenalah join bestmobile kan ^-^

Betul, kita mampu ubah hidup kita. Bangkit untuk teruskan kehidupan kita :D

setuju dengan hidup ini suatu pilihan..bermula mindset..bersangka baiklah dengan Allah, mintalah sebanyak-banyaknya tapi kena sejajar usaha juga la heee

Kena cari jln yg terbaik utk menambah pendapatan cara paling efektif.. yg penting kita teruskan usaha utk berjaya. Semoga terus sukses HB!!.. :)

Kalau hp menjadi alat penghubung bagi org kaya, fungsinya sama juga untuk golongan berpendapatan rendah. Tapi kesian kan..bertambah pulak kos. Nampak gaya, kenalah ikut saranan orang besar2...'ubah gaya hidup'. Jadi, Harus lebih kreatif, inovatif and menjadi oppotunist kot...huhu

wah..bro! tak berlapis lagi la..

ya ..memang betul sangat tu

wah..kata semangat tu.

itu ternasuk dalam Hukum Tarikan..

ubah gaya hidup tu teramatlah penting sekarang ini..

kawan dah lama pula tak top up kad prabayar clixster, ntah - ntah dah kena block.

kebaikan gst adalah kita lbh berusaha utk tambah pendapatan ...

ya..saya pernah dengat nama clixter...cuma promosi agak kurang la.

bila gov banyak duit ..mereka bagi banyak kemudahan untuk rakyat..contohnya internet percuma khas untuk blogger..he..he..

Pakai postpaid lagi ni..sebab terikat 2 tahun..tengok nanti kalau terbuka hati nak tukar prepaid boleh la contact HB

yalah kan..pakai kontrak memang terikat ..sukar nak buat pilihan.


EmoticonEmoticon