10 Tips Terbaik Memilih Calon Suami

10 Tips Terbaik Memilih Calon Suami…Setiap wanita yang normal pasti menginginkan teman hidup yang terbaik yakni lelaki bergelar suami.Teman hidup ini akan bersama mereka ketika di dunia dan berterusan di akhirat.Itulah hakikat sebuah perkahwinan.Dalam soal ini, pasti ramai wanita  mengingini suami yang terbaik dalam serba serbi atau menepati tahap kesempurnaan.

video kahwin

Perlu kalian ingat, pasangan yang terlalu ideal hampir mustahil untuk dijumpai.Mereka ada cuma satu dalam sejuta.Yang lain-lain macam biasa.Banyak kelemahan dan kelemahan ini amat diperlukan untuk mengimbangi kelebihan yang ada pada seorang isteri.Sebab secara logiknya kehidupan suami dan isteri saling melengkapi antara satu sama lain.

Berikut ialah 10 tips yang boleh diambil kira oleh para wanita diluar sana dalam memilih calon suami.Pilih betul-betul.Tersalah pilih merana badan buat selama-lamanya.

1.Lelaki kuat pegangan agama

Dalam konteks ini tak semestinya dia adalah ustaz atau alim ulamak.Kalau jumpa mereka yang faham agama serta mentaati perintah solat maka itu adalah calon suami terbaik.Kahwin dengan mereka akan membawa kalian ke syurga.Bukan nak rasa nikmat syurga dunia semata-mata.Faham tak?.Tak faham tak apa lepas kahwin baru faham.Itu insya Allah.

2.Ada sumber pendapatan tetap

Perkara ini sangat penting.Tak ada duit macam mana yang bagi makan anak dara atau mak janda.Sebab itu wanita bijak mesti meneliti tahap kewangan bakal suami mereka.Jika gajinya sejemput sahaja elok sangat cari calon lain pula.Dia mungkin belum bersedia dan tengah berusaha untuk menjana pendapatan pasif melalui Bestmobile.Bila dah kaya tu usha-usha sahaja mereka walaupun kalian seumpama mata duitan atau materialistik.Apa boleh buat sudah kenyataan begitu.Hidup yang selesa perlukan duit yang banyak.

3.Sikap baik dengan isteri

Jika nak test bakal suami sama ada bersikap baik atau tidak senang sahaja.Cari kelemahan suami dengan membuat provokasi.Sekiranya ditemui suami panas baran atau kurang jujur maka sediakan payung sebelum hujan.Maksud HB tinggalkan sahaja dia.Buat apa nak bersuamikan  seorang yang bakal menjadikan isteri sebagai ‘sparing partner’ dalam acara Tomoi atau Muay Thai.Melainkan kalian seorang wanita besi yang bebal kebal terhadap rasa sakit emosi atau jasmani.

4.Berfikiran zaman moden

Calon suami bijak yang terbaik untuk kalian harus ada pemikiran zaman moden.Mereka lebih terbuka dan boleh menerima pandangan orang lain juga.Mereka tidak ketinggalan zaman dalam seni berfikir.Sungguhpun cara berfikir seseorang adalah isu komplikated namun tak susah mana nak mengujinya.Bagi sahaja soalan tentang Facebook,Whatsapp atau Instagram.Tengok dapat jawab atau tidak.

5.Boleh menerima kekurangan isteri

Ketika dalam mood bercinta memang sedaya upaya para pasangan untuk menutupi kekurangan masing-masing.Mereka nak tunjukkan kelebihan sahaja.Apa kata bakal isteri bongkar pekung di dada.Serlahkan kekurangan kalian yang tak pandai masak,tak pandai kemas rumah dan tak pandai mengaji.Lihat respon bakal suami.Jika dia jenis suami yang baik maka di tak kisah kerana kelemahan begini boleh diatasi setelah berkahwin nanti.

6.Bersedia bantu isteri ketika susah.

Bakal suami yang baik boleh dianggap hero pujaan hati kalian.Dia ibaratkan ahli bomba,pakar motivasi,pegawai kaunseling,juruteknik elektrik,buruh binaan rumah dan tukang masak terbaik.Sungguhpun mereka boleh diibarat begini jangan lupa mereka insan biasa yang sedang-sedang saja dalam banyak perkara.Paling penting mereka sanggup berada di sisi kalian ketika kalian memerlukan.

7.Menjaga kewibawaan isteri

Seorang suami yang bagus tidak mungkin memburukkan isterinya.Mereka akan menjaga maruah isteri seperti peribahasa biar pecah diperut jangan pecah  dimulut.Jika ada suami jenis ini maka hidup kalian sebagai isteri beruntung.Tapi percayalah masih ramai lelaki tak suka bawa mulut.Yang bawak perut yang besar-besar memang adalah.Ho..ho,,belum kahwin dah boroi.Jangan risau produk Shaklee kan ada.

8.Mampu bimbing isteri

HB faham ada suami yang boleh membimbing isteri dalam hal hukum hakam agama.Sebab itu point pertama HB letak atas sekali agar kalian pilih lelaki yang ada agama.Jika ketemu lelaki yang memandang remeh agama tetapi kalian suka juga,HB tak boleh kata dah.Itu hak kalian yang empunya badan buat pilihan.Apa yang HB nak kata mudah sahaja.Kalau terjumpa calon suami walau tak hensem mana namun mampu bawa kalian ke jalan agama maka itu adalah pilihan terbaik tau!

9.Menyayangi keluarga sebelah  isteri.

Dalam perkahwinan si suami bukan kahwin untuk anaknya sahaja.Ia kahwin untuk seluruh keluarga sebelah isteri.Ini termasuk bapa,ibu,adik beradik,pak long,abang ngah dan sebagainya.Jika calon suami yang ada ciri-ciri meyayangi keluarga besar maka dia adalah calon terbaik.Tak perlu lagi pandang lelaki bujang lain walaupun sehensem Aeron Aziz (betul tak ejaan tu?)

10.Menjadi ayah yang bertanggungjawab

Susah nak uji bab ini.Dah kahwin dan dapat anak sendiri baru tahu.Namun begitu calon suami yang bagus ada terserlah ciri-cirinya.Mereka suka budak dan tak rimas dengan budak kecik.Kalau ada anak buah atau adik kalian yang kecik tu maka suruh rapat kepada bakal suami kalian.Tengok reaksi mereka.Jika secara semula jadi suka budak kecil maka memang dia adalah bakal seorang bapa yang bertanggungjawab dan penyayang,

Kesimpulan dari admin.

Segala tip ini HB inspirasikan dari buku tulisan Tuan Sulaiman Endut yang bertajuk Perkahwinan.Beliau merupakan seorang penceramah yang pakar dalam bab perkahwinan.Oleh itu tips ini boleh dijadikan rujukan kerana HB tulis berdasarkan sumber yang diperakui sahih.

Cuma HB berharap si isteri jangan menyesal dengan perkahwinan yang sedia ada walaupun terjumpa si suami yang tiada dalam ciri-ciri yang HB nyatakan  diatas.Mungkin ada hikmahnya dan berusaha mencari sudut kebaikan pasangan masing-masing.

Sekian.Salam motivasi dan kekalkan kebahagiaan rumahtangga.

Hero borneo2527

>>>Rahsia BestMobile Prepaid Jana Duit<<<

22 ulasan

Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

Hahaha...bagus tips ni HB. Nak share kat member2 atau adik2 kat opis yg masih mencari calon.
Thanks :)

yalahkan..sayang HB dah berpunya!..kalau tak boleh promote sekali he..he..

alhamdulilah..10 ciri di atas adalah suami yan..
:-))

haiii...bukan senang nak cari pasangan baik ..lengkap dalam rumah tangga..akad je yang senang di sebut tapi bila sudaj dapat nak laksanakan tugas tanggungjawab itu ramai tak mampu ikutkan..

harap2 bila masanya tiba berubahlah nanti..

suka tengok pasangan yang satu alim yang sorang lagi gila2 sikit tapi oklah kedua bahagia sahaja bila ada kehadiran anak dalam sebuah rumahtagga itu.kata orang kalau satu baik insyallah dia akan cuba takkirah sorang lagi supaya jafi baik agar ikut jejak langkah pasangannya..kan molek gitu heee...

Tips yg bagus buat lelaki utk menjadi calon suami pilihan.. nasib saya dah kawen hehee.. :D

Semua orang nak cari yang perfect 10 kan..tapi Allah hantarkan "DIA" untuk kita supaya kita boleh jadikan dia SEMPURNA untuk kita...terima kasih atas perkongsian bermanfaat :)




Singgah blogwalking...:)
Nak tahu ade diabetes ke tak?Jom cek kat sini:
http://blogmummyrifqiy.blogspot.com/2015/05/tanda-tanda-diabetes-yang-anda-mesti.html

itu kelebihan yang Allah anugerahkan untuk mereka

yalah kan..dah kahwin..bagi peluang untuk orang belum berpunya pun ok..

terima kasih kerana sudi singgah untuk blogwalking..

Menjadi ayah yang bertanggungjawab tu susah nak diuji sebelum berkahwin...:)

Selain 10 ciri di atas, saya tambahkan juga "lelaki yg tidak merokok". ^_^

Tips menarik ni, nak kena pas kat adik-adik yang masih pening pikir pasal calon suami :D

Bagus sangat tips ni. Betul, semua point di atas tarik perhatian Ani

Solat paling penting :D

Amboi...nak masuk senarai jugak..
p/s: nanti cakap kat adik pakai payung, suruh bagi tau mak..hoho :D

itu memang secara logiknya..

kalau yang merokok tu..mesti quit segera supaya masuk senarai.

ha..ha..betul tu..buat pilihan terbaik tau!

masalahnya ada yang tak kisah..cukup bahaya!


EmoticonEmoticon