Akaun Facebook HB Kena Ceroboh

facebook kena ceroboh

Akaun Facebook Kena Ceroboh…Baru-baru akaun Facebook HB kena ceroboh oleh pihak yang tidak bertanggungjwab.Penggunaan tag dan penyebaran link kurang senonoh telah mengganggu beberapa pengguna media sosial yang lain.Ada pengguna yang tidak tahu akan berasa kurang senang dan menerbitkan rasa marah kepada si pengirim.

Pencerobohan begini mungkin dilakukan oleh pihak yang pakar tetapi dangkal dengan nilai kemanusiaaan.Mereka manusia namun hati dan perasaan entah ke mana.HB  anggap mereka melakukan kesilapan yang besar dan berdoa supaya  jiwa dan perasaan mereka meronta untuk bertaubat.Ingat mereka bukan Samseng Facebook - Sistem Trafik Percuma FaceBook!

Kehebatan viral dalam media sosial  begitu menakjubkan.Jika perkara baik kurang laju.Kalau perkara yang tak senonoh cepat sahaja tersebar.Lebih cepat dari kelipan mata manusia itu sendiri.

Jadi HB buat satu keputusan yang drastik,Nyahaktikan akaun tersebut.Biar dulu sehingga kembali reda barulah nak aktifkan balik.Ada juga yang berpendapat tukar kata kunci yang baru.Guna yang susah-susah agar menyukarkan pihak penceroboh.Itu terpulang kepada kalian semua.

Buat masa ini HB tidak memerlukan akaun Facebook itu sangat.Masih sibuk melayan blog.Dua blog lagi tu.Blog utama dan blog dummy.Kedua blog ini perlu dibelai dan dimanja kerana ianya tempat HB melepaskan stress bekerja dan meringankan tekanan.

Kalau dulu-dulu sekitar tahun 2009, medium Facebook yang itulah tempat HB lepak dan santai.Kadang-kadang sehari suntuk.Baca post kawan-kawan.Add friends sampai lebam dan kongsikan pendapat.Selepas itu tak dapat apa-apa.Alamak buang masa sahaja.

Lainlah kalau menulis blog.Kemahiran menulis meningkat.Keupayaan menyampaikan idea bertambah baik.Kesannya bukan dalam blog sahaja.Ketika taklimat dengan staff gaya bahasa blog itu kadang-kadang HB terlepas juga.Malah ada rakan sekerja yang memujikan HB ada bakat dalam pengucapan awan.Rasanya perkara ini tak datang begitu sahaja.Usaha dan latihan serta praktik memang memberi kesan yang hebat.

 

Kesimpulan dari admin,

Ada baik dan buruknya akaun Facebook.Yang baiknya dapat ramai kawan dan memudahkan urusan promosi blog.Yang tak baiknya boleh menyebabkan fitnah.Yalah.Ada orang fikir kita yang mengirimkan benda-benda yang pelik-pelik.

Pendek kata Facebook atau media sosial amat sinonim dengan sindiran ‘So Sial’.Fikir balik tak baik juga.Istilah sial itu sendiri membawa pengertian negatif.

Sekian.Salam motivasi dan ambik iktibar dengan apa yang berlaku ini.

18 ulasan

harap akuan fb aku tak kenalah benda mengarut macam nie

fyna dah jarang buka fb. macam dah bosan je. now more to blog and instagram je.

kalau kena ..memang susah bro..

mungkin kerana FB asyik ulang perkara yang sama tetapi versi lain-lain

Patut lah kawan dah pm hang dek je ,jarang buka fb ya

mungkin kerana sebab tu..payah la jawabnya

ada juga dapat post mengarut dari beberapa orang rakan FB tanpa pengetahuan mereka...kesian. Tapi tulah bahayanya bila terklik link yang tidak diketahui asal usulnya.

itu perbuatan mereka yang tidak bertanggungjawab..

Mmg merisaukanlah bab2 hack ni hhmmm...

sungguh tidak bertanggungjawab orang yang buat perkara ini..

selalu kalau tengok post `pelik` sikit memang skip terus. risau nak klik sbb takut benda2 mcm nie. kawan2 ramai dh terkena..

kalau ada post yang pelik jangan klik sebab itu virus kalau kita klik, automatik kita terpost benda yang pelik juga.. :)

ada risiko jgk dgn facebook ni..ingt kan sekurity power...cuak pulak aku..

Halaaa memang susah hati lah bile FB kena hack, tak ada kerja lain betul lah depa-depa nih...

ho..ho..itu cara yang bagus

tulah..jangan percaya sangat dengam facebook

diaorang terer tu...dan tak tahu nak buat apa dah..


EmoticonEmoticon