Info Ringkas Tentang Kerjaya Juruaudit

Kerjaya Juruaudit merupakan bidang menarik untuk diceburi.Ia adalah bidang profesional yang dipandang tinggi oleh pihak pengurusan korporat.

 

 

Info ringkas tentang juruaudit

 

 

Juruaudit adalah orang yang bertanggungjawab mengesahkan penyata kewangan syarikat atau organisasi.Skop tugas juga luas.Tugas menganalisa  belanjawan,pelaburan kewangan dan penyimpanan rekod yang cekap adalah sebahagian daripadanya.

 

Di Malaysia juruaudit terbahagi kepada dalaman dan luaran.Juruaudit dalaman rata-ratanya adalah staff organisasi itu sendiri.

 

Sebaliknya juruaudit luaran merupakan satu agensi yang bertauliah.Perkhidmatan mereka amat diperlukan dan diupah oleh organisasi untuk menyiasat kes penyelewangan dalaman .

 

Mungkin juga kita tertanya-tanya apa yang mereka audit?Mungkin ada yang sedia maklum bahawa mereka akan audit tentang wang.Ya,memang betul tapi lebih dari itu sebenarnya.

 

Selain audit kewangan,juru audit buat audit tentang prestasi.Organisasi disiasat dan dikaji tahap keberkanan sistem pengurusan kewangan dan perkara yang terlibat dengannya.

 

Kelayakan utama untuk menjadi juruaudit ialah ijazah perakaunan daripada universiti yang diiktiraf oleh kerajaan.Para pemegang Malaysia Institut of Accountants menjadi kelebihan selain pengalaman bekerja.

 

Macam mana.?

 

Ada yang berminat?

 

Jika ada boleh layari laman web http://www.mia.org.my untuk info yang selengkapnya.

7 ulasan

Juruaudit ni menarik coz bila audit kita belajar banayk perkara baru. Kena proactive & creative kalau tak report audit tak ada value added..

ada pengalaman dalam bidang ini ke.,?

salam. mcm menarik kerjanya. cuma sy x pandai sgt bermain dgn nombor ni..maths pun dpt B+ aje..add maths dpt C..huhuhuhu

Klu pakar dlm audit ni, boleh tau perjalanan sykt atau organisasi yg diaudit tu melalui penyata akaunnya spt membaca buku.. Info yg menarik bro.. :)

menarik profession juruaudit ni. semoga sukses pada yang berminat nak memohn nanti.

yang akak tahu ianya sangat2 memenatkan hehe

Time audit nak datang sume kalut kat ofis ni..hehe..
p/s berpengalaman audit dalaman..


EmoticonEmoticon