Cara Atasi Rasa Sedih

Ada banyak cara atasi rasa sedih.Saya faham.Saya juga tahu bahawa sedih itu adalah mainan perasaan.Rasa sedih boleh menimpa sesiapa sahaja termasuk pada orang yang berprinsip happy go lucky

Memang ada sebab rasa sedih itu menyerang sanubari kita.

Mungkin?

Ada yang kehilangan sanak keluarga.

Ada yang kemusnahan harta benda.

Pun ada yang sedih tanpa sebab yang nyata.Mungkin dari segi biologi dan perubahan hormon dalam badan.

Mari kita usahakan atasi perasaan sedih ini.Ada banyak.Tapi yang ini biasa saya lakukan.Insya Allah amat berkesan.


jangan bersedih


1.Solat itu menenangkan.

Ya.Tidak dapat dipertikaikan lagi solat adalah terapi anugerah Allah yang tak terbanding nilainya.Memang sangat beruntung orang Islam kerana ada kemudahan yang terhebat dan terbaik ini.


cara atasi rasa sedih

KLIK GAMBAR UNTUK INFO


2.Bersiar-siar melihat keindahan alam

Siapa boleh sangka dengan  melihat langit di waktu malam,matahari terbit dan terbenam boleh menenangkan.Tak percaya.Boleh cuba sekarang juga!



3.Belai haiwan kesayangan

Kucing,arnab,tikus putih dan apa sahaja haiwan peliharaan boleh mengurangkan rasa sedih.Kita pancarkan kasih sayang.Haiwan tadi balas kasih sayang  juga sehingga hati kita lupa buat seketika masalah dunia yang membebankan kepala.


4.Luahkan kepada pasangan hidup

Lain macam je nie!Memang itu maksud saya.Pasangan suami isteri yang sah tarafnya.Hanya pasangan kita yang boleh memahami feel kita.Ada buruk dan ada baiknya.Jadi luahkan bebelan rasa yang masam dan manis itu segera.


5.Baca blog hero borneo selalu

Jika ada rasa sedih dihati jangan dipendam terlalu lama.Taipkan carian Hero Borneo, maka anda akan dibawa ke blog ini.Dari semasa ke semasa saya akan kemaskini dan menulis dengan entri tentang motivasi.


Itu sahaja buat masa ini.Jumpa lagi dan jangan sedih-sedih ye!

5 ulasan

tips no 5 tu memang best. |o| tapi sedih ni ada macam2. ade sebab kehiangan dan ade jugak sebab penyakit. penyakit paling teruk menyebabkan sedih ni adalah depression. penghidap depression kena bergantung pada ubat untuk jangka masa yang agak lama untuk sihat

Mudah2an sentiasa dijauhkan perasaan sedih yg tak menentu kpd kita semua.. thanks sharing bro Hanafi..

ha..ha..saja je nak tulis tips no 5.

perasaan sedih adalah normal..cuma jangan difikirankan sangat masalah tu!

Setiap kesedihan pasti akan ada kegembiraan. Janji Allah itu pasti


EmoticonEmoticon